Losonczy Levente

Losonczy Levente harmadik idővel mutatkozott be a Hyundai Elantrával

Az időmérő harmadik helyét szerezte meg Losonczy Levente új csapatával és új autójával a TCR Eastern Europe Slovakia Ring-i fordulóján. Az Aggressive Team Italia színeiben versenyző 19 éves magyar pilóta ezen a hétvégén ülhetett először a Hyundai Elantra N TCR-be, amivel azonnal sikerült felvennie a tempót, hiszen a 13 fős mezőnyben az időmérőn a harmadik, a futamokon pedig mindkétszer a hatodik helyet szerezte meg.

Kalandos hétvégéje volt Losonczy Leventének, aki a tavalyi Renault Clio Kupás szereplése után idén két TCR Eastern Europe futamon állt rajthoz, majd két és fél hónap szünet után új csapat színeiben és új autó volánja mögött bizonyíthatott. 

Az Aggressive Team Italia csapata mindent megadott ahhoz, hogy Levi a lehető leggyorsabban hozzászokjon a Hyundai Elantra N TCR-hez. Még a csapat korábbi WTCC és WTCR futamgyőztese, Pepe Oriola is a segítségére volt. 

Losonczy Levente pedig szívta magába az információkat és az időmérőn már az első bemenetre 3. időt autózott, ráadásul közben egy mumusát is legyőzte. 

Fotó: Losonczy Levente

A szombati első futamon elsősorban a gumik kezelésén és a fékezési technika csiszolásán kellett dolgoznia, másnap pedig a rajtban pörgette ki túlságosan a kerekeket. Ennek ellenére mind a kétszer a 6. helyet szerezte meg. A második futam izgalmait jól szemlélteti, hogy az utolsó körben többször is előfordult, hogy hárman próbáltak bekanyarodni egymás mellett.

„Nagyon jó hétvégénk volt. Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy egy ilyen űrhajóval versenyezhessek – mosolygott Losonczy Levente. – Négy szabadedzésünk volt a Slovakia Ringen. Az első három a GT mezőnnyel közösen. 

Az elsőn ismerkedtem az autóval, a második és a harmadik piros zászlók valamint technikai okok miatt kimaradt. A negyediken csak a TCR autók voltak a pályán, akkor sikerült tiszta kört mennem és hatodik lettem. 

A hétvége egyik legjobb része az időmérő volt, ahol már az első bemenetem során harmadik időt autóztam, ráadásul a saját körrekordomat is megdöntöttem 2:12,468-ra. 

Fotó: Losonczy Levente

A Slovakia Ringen a 2-es kanyar mindig a mumusom volt. Itt 200 feletti tempóban megyünk. Az első körökben a Hyundait is alaposan megfékeztem, de az időmérőn már sikerült áttolnom rajta és az első szektorban én voltam a leggyorsabb, amivel egy régi mumusomat győztem le. 

Az első versenyen a rajtom jól sikerült, a fékezési technikámon azonban még van mit csiszolnom. Azt tudni kell a TCR autókról, hogy 70, vagy még inkább 80 bar nyomással kell a fékpedálra pattanni, majd fokozatosan felengedve csökkenteni a fékerőt. Érzésre megvolt a 80 bar, de a telemetria szerint csak 60 körüli értékkel nyomtam a féket. Ezért az autó nem lassult eléggé a kanyar bejártán, aminek következtében az ívet is elrontottam és elmelegítettem az első gumikat. Ezen kell a legtöbbet dolgoznom a következő versenyhétvége előtt. 

A vasárnapi második futamon jó ütemben kaptam el a rajtot, viszont nagyon kipörgettem a kerekeket, így többen is megelőztek. Verseny közben is voltak jó csatáim. Az utolsó kör volt a legizgalmasabb, amikor hárman fordultunk egymás mellett. Kétszer is nekem ütköztek közben, de ilyen a túraautó sport. Nagyon szerettem volna előzni, végül nem sikerült, így mind a két futamon hatodik lettem. 

Ez nem rossz eredmény, azonban sokkal fontosabbnak tartom azokat a tapasztalatokat, amiket a hétvége során szereztem. 

Fotó: Losonczy Levente

Csodálatos dolog az Elantrával versenyezni! Nagyon jól érzem magam a csapatban, úgyhogy még vasárnap este is fülig ért a szám. Most egy kis pihenés következik, szeptemberben pedig egy igen komoly versennyel folytatjuk. 

Köszönöm szépen mindenkinek, aki a hétvégén szurkolt nekem, mindent megteszek, hogy a következő versenyeken is méltó legyek rá.“

Losonczy Levente, Aggressive Team Italia, Hyundai Elantra N TCR eredményei 

TCR Eastern Europe 9–10. futam, Slovakia Ring (Szlovákia) 2022. augusztus 20–21. 

Résztvevők: 13
Időmérő: 3.
1. verseny: 6.
2. verseny rajtpozíció: 5.
2. verseny: 6.

Hivatalos eredmények itt találhatók. 

Losonczy Levente együttműködő partnerei:
Pillango GmbH és OxxyGenum

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.