Tóth-Gili: Csoport és kategória győzelem az Ózd Rallyn

Pályafutása legjobb eredményét érte el Tóth-Gili Tamás és Aczél András az Ózd Rallyn. Toyota Corollával az E csoportot és az E2-es kategóriát is megnyerték, historic abszolút értékelésben pedig a harmadik helyen végeztek. Ezzel a szezonzáró Zemplén Rally előtt átvették a vezetést az E2-es kategória bajnokságában. 

„Nagyon készültünk az Ózd Rallyra – mondta Tóth-Gili Tamás. – Az előző futamon, a Mediterrán Rallyn minimális különbséggel kaptam ki. A csapat szerint ez a rutintalanságomnak köszönhető, szerintem viszont nem voltam elég bátor.

Éppen ezért az elmúlt három hétben az Ózd Rallyval keltem és azzal is feküdtem. Ezt édesapámnak el ne mondjátok, mert közben voltak az egyetemen vizsgáim is. Minden létező belsőkamerás felvételt megnéztem, sok tapasztalt versenyzőt hallgattam meg a pályákról és próbáltam leszűrni belőle a számomra hasznos dolgokat. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

A prológ nagyon furcsa volt, most indultam ilyenen először. Kicsit meg is voltam szeppenve, kérdezgettem a sportbírókat, hogy hova kell mennem, hol kell megállni. A köröket is elfelejtettem számolni, úgyhogy a cél előtt tíz méterrel elvettem a gázt. 

Mindenki mondta, hogy akkor vagyok gyors, ha lassúnak érzem. Én viszont azt gondoltam, hogy azért érzem lassúnak, mert tényleg az voltam. Ehhez képest historicban abszolút első időt mentünk, ami nagyon meglepett. 

Másnap reggel új gumikkal tudtunk rajtolni – hálás köszönet érte édesapámnak. Az egy óra tíz perces etap végig arról szólt, hogyan melegítsem fel fokozatosan a gumikat. Részben ennek is volt köszönhető, hogy nagyon határozottan tudtunk bekezdeni. Plesz Márkkal vagyunk nagy csatában a bajnoki címért, neki az első gyorson adtam tíz másodpercet. Tudtam, ha tudjuk tartani ezt a tempót, akkor az első kör végére elegendő előnyt autózhatunk ki. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Márk sajnos hibázott és elég sok időt veszített, amit nagyon sajnálok, jobb lett volna végig vívni vele, de majd a Zemplén Rallyn. Az első kör után már elég nagy előnyünk volt, amit csak be kellett osztanunk a verseny végiéig. 

Ennek ellenére nem volt könnyű verseny. Nagyon sok volt a murvakihordás. Mindenki elmondta, hogy maradjak a nyomban, még akkor is, ha le kell vágni miatta a kanyart. Én viszont tartottam a defekttől, ezért megpróbáltam úton maradni. Ez Sátán a második kanyarig tartott, ahol megcsúsztunk a kavicson és majdnem be is estünk. Azonnal félretettem az önfejűségemet és onnantól kezdve megfogadtam a tanácsot, a nyomban maradtam. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Nagyon örülünk ennek az eredménynek. A legnagyobb elismerés azonban a Proformance Rally Classic csapatot illeti. Sátán egy ugratón eltörtük a kipufogót, ráadásul elég nehezen hozzáférhető helyen, de a szervizben fél óra alatt megjavították, amit ezúton is köszönök.

Az Zemplén Rally előtt vezetjük az E2-es bajnokságot, amit nagyon szeretnénk (Aczél) Andrissal megnyerni, mostantól ezzel a versennyel kelünk és fekszünk.“

Tóth-Gili Tamás és Aczél András együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Proformance Rally Classic 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program