gokart világbajnokság

FIA gokart világbajnokság

Prost, Alonso, Verstappen, Leclerc – Ki lesz a következő gokart világbajnok?

Szeptember közepén rendezik az idei FIA gokart világbajnokság OK Junior és OK Senior döntőjét. Hazánkat három fiatal, Krózser Menyhért, Hideg Ádám és Molnár Martin képviseli. A tét nem kicsi, hiszen olyan nevek nyomdokaiba léphetnek, mint Alain Prost, Fernando Alonso, Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris vagy éppen Alexander Albon. 

Először is gyorsan tisztázzuk a világbajnokság fogalmát. A gokartsportban több FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és privát bajnoki sorozat is létezik, amelyekben gyakran rendeznek nemzetközi vagy világdöntőt. Ezek mind rangos események, de csak egyetlen hivatalos világbajnokság létezik. Ez korábban CIK volt, ma pedig FIA gokart világbajnokság. 

Bár az FIA gokart Európa-bajnokság négy futamból áll, és az egyes futamok összetett eredményei alapján hirdetnek bajnokot, a világbajnokságot egyetlen hétvége alatt rendezik. 

Több kategória is létezik. A KZ, a KZ2, a KZ2 Masters és az Acedemy világbajnokságát szeptember 1–4-e között rendezik Le Mans-ban. Ezen a hétvégén nem lesz magyar versenyző a mezőnyben. 

Két héttel később kerül megrendezésre a két legnagyobb múltra visszatekintő és talán legjelentősebb kategória, az OK Junior és az OK Senior világbajnoksága. 

Az OK az Original Kart vagyis az Eredeti Gokart rövidítése. Ezzel is próbáltak utalni arra, hogy ez a kategória annak az utódja, amelyben 1964-ben írtak ki először világbajnokságot. Négy évvel később, 1968-tól rendezik a Junior világbajnokságot.

gokart világbajnokság
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya
Tévhitek: kik voltak és kik nem voltak gokart világbajnokok

A gokart világbajnokok listáját végigtekintve sok ismerős nevet találhatunk. Bár a gokart vb gyökerei a hatvanas évekre vezethető vissza, korábban inkább önálló sportként kezelték és csak részben volt az utánpótlás nevelés alapja. Mára azonban megváltozott a helyzet, ahhoz hogy valaki sikeres pályaversenyző legyen, elengedhetetlen az igen komoly gokartversenyzői múlt. A jelenlegi Forma–1-es mezőnyben kivétel nélkül mindenki ezzel a sporttal kezdte pályafutását. 

A világbajnokok között már a hetvenes években találhatunk több ismerős nevet, akik később a Forma–1-ig jutottak. 1973-ban a későbbi négyszeres Forma–1-es világbajnok, Alain Prost nyerte a junior gokart vb-t. Egy évvel később a Williams későbbi kiválósága, Riccardo Patrese lett a senior kategóriában bajnok. 

A Forma–1-ig eljutott versenyzők közül Andrea de Cesaris (1976, junior), Stefano Modena (1978) illetve Bernd Schneider (1980, junior) említhető. Utóbbi a Német Forma–3-as bajnokságban volt a tragikus sorsú Kesjár Csaba csapattársa. 

De ha már a magyar versenyzők csapattársainál tartunk, Michelisz Norbert egykori kollégája, Gabriele Tarquini is jegyez egy gokart vb címet (1984, KZ2). 

A későbbi Forma–1-es versenyzők közül kétségkívül Jan Magnussen (Kevin édesapja) volt a legsikeresebb, ő 1987-ben és ’89-ben is junior, ’90-ben pedig senior világbajnoki címet szerzett. Nem véletlenül tartották a kor legnagyobb tehetségének, aki azonban az F1-ben nem tudott kibontakozni. 

Rajta kívül még egy Forma–1-es versenyző tudott egynél több gokart vb-címet nyerni: Jarno Trulli (1991 senior, 1994 KZ2).

Három Forma–1-es világbajnok van, aki gokart-vb-címmel is rendelkezik. Alain Prostot már láthattuk, a második Fernando Alonso volt 1996-ban (junior), aki később az F1-ben kettő, az endurance vb-n pedig egy újabb vb-címet nyert, így tulajdonképpen négyszeres világbajnoknak tekinthető. 

Emlékeznek még a Red Bull egykori nagy reménységéra, Vitantonio Liuzzira? Nem véletlen vártak tőle sokat, hiszen 2001-ben ő is (felnőtt) világbajnok lett, mint ahogyan a Forma–1-ben rövid időt eltöltő Giedo van der Garde (2002) is, illetve korábban a szintén rövid F1-es pályafutással rendelkező Giorgio Pantano (1994). 

Itt egy kisebb szünet következett és 2010-től indult be igazán újra a későbbi F1-es versenyzők tarolása. 2010-ben Alex Albon egy nagyon emlékezetes versenyen szerezte meg a junior világbajnoki címet Max Verstappen előtt. Egy évvel később, 2011-ben pedig Charles Leclerc nyerte meg a junior vb-t. 

Természetesen Max Verstappen sem maradhatott ki a gokart világbajnokok sorából – hiszen tudjuk, hogy mindent megnyert ebben a sportban. A 2011-es junior veresége után 2013-ban a mai OK kategória elődjében harmadik lett, KZ2-ben azonban sikerült megszereznie a világbajnoki címet. 2021-ben pedig a Forma–1-ben is világbajnoki címet nyert, amivel a harmadik gokart világbajnok lett, aki az F1-ben is feljutott a csúcsra.

Az utolsó, Forma–1-ig eljutó gokart világbajnok Lando Norris, aki 2014-ben a mai OK elődben nyert és nem mást győzött le, mint Nikita Mazepint. 

A listából sok későbbi Forma–1-es sztár hiányzik. Többek között Ayrton Senna és Michael Schumacher is, akikről köztudott, hogy a gokartozásban alapozták meg a nevüket. Senna 1979-ben és 1980-ban is rajtoz állt a gokart-vb-n, de mind a kétszer csak második lett. 

Michael Schumacher 1985-ben a juniorban lett második, amit fia, Mick Schumacher 2014-ben megismételt. 

gokart világbajnokság
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám
Magyar résztvevők

Idén három magyar versenyző indul a gokart világbajnokságon, mind a hárman a HUMDA Academy tagjai. Krózser Menyhért OK kategóriában, aki idén tölti első évét a felnőttek között. Ezt persze gokart nyelven kell érteni, hiszen az OK-ban 14 év felett lehet versenyezni, Menya pedig éppen csak elmúlt ennyi. 

Neki idén egy kicsit nehezebb éve van, egy betegség is hátráltatta, illetve műszaki téren sem volt mindig szerencsés. Ugyanakkor egy jó eredményre bármikor képes. 

Hideg Ádám és Molnár Martin az OKJ-ben már tapasztalt versenyzőknek számítanak. Sőt, a kategória abszolút élvonalába sorolják őket. Hideg Ádámot ennek köszönhetően szerződtette le az egyik legnagyobb gokart gyártó a Sodikart gyári csapatába. 

gokart világbajnokság
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

Molnár Martin pedig idén már állhatott dobogón a Champions of the Future Euro Series franciacortai állomásán. 

Ádámról és Martinról is elmondható, hogy bármelyik versenyen, így a vb-n is képesek lehetnek egy jó eredmény elérésére. 

Az OK és OKJ világbajnokságot szeptember 15–18-a között rendezik a Nápoly közelében lévő Sarnóban. A mezőny nagy része még augusztusban részt vett itt egy közös teszten, a hónap végén rendeznek a pályán egy olasz bajnoki futamot, amin szintén várható több vb-szereplő részvétele, illetve a verseny előtti héten újabb kollektív tesztet tartanak a pályán. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program