gokart világbajnokság

FIA gokart világbajnokság

Prost, Alonso, Verstappen, Leclerc – Ki lesz a következő gokart világbajnok?

Szeptember közepén rendezik az idei FIA gokart világbajnokság OK Junior és OK Senior döntőjét. Hazánkat három fiatal, Krózser Menyhért, Hideg Ádám és Molnár Martin képviseli. A tét nem kicsi, hiszen olyan nevek nyomdokaiba léphetnek, mint Alain Prost, Fernando Alonso, Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris vagy éppen Alexander Albon. 

Először is gyorsan tisztázzuk a világbajnokság fogalmát. A gokartsportban több FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és privát bajnoki sorozat is létezik, amelyekben gyakran rendeznek nemzetközi vagy világdöntőt. Ezek mind rangos események, de csak egyetlen hivatalos világbajnokság létezik. Ez korábban CIK volt, ma pedig FIA gokart világbajnokság. 

Bár az FIA gokart Európa-bajnokság négy futamból áll, és az egyes futamok összetett eredményei alapján hirdetnek bajnokot, a világbajnokságot egyetlen hétvége alatt rendezik. 

Több kategória is létezik. A KZ, a KZ2, a KZ2 Masters és az Acedemy világbajnokságát szeptember 1–4-e között rendezik Le Mans-ban. Ezen a hétvégén nem lesz magyar versenyző a mezőnyben. 

Két héttel később kerül megrendezésre a két legnagyobb múltra visszatekintő és talán legjelentősebb kategória, az OK Junior és az OK Senior világbajnoksága. 

Az OK az Original Kart vagyis az Eredeti Gokart rövidítése. Ezzel is próbáltak utalni arra, hogy ez a kategória annak az utódja, amelyben 1964-ben írtak ki először világbajnokságot. Négy évvel később, 1968-tól rendezik a Junior világbajnokságot.

gokart világbajnokság
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya
Tévhitek: kik voltak és kik nem voltak gokart világbajnokok

A gokart világbajnokok listáját végigtekintve sok ismerős nevet találhatunk. Bár a gokart vb gyökerei a hatvanas évekre vezethető vissza, korábban inkább önálló sportként kezelték és csak részben volt az utánpótlás nevelés alapja. Mára azonban megváltozott a helyzet, ahhoz hogy valaki sikeres pályaversenyző legyen, elengedhetetlen az igen komoly gokartversenyzői múlt. A jelenlegi Forma–1-es mezőnyben kivétel nélkül mindenki ezzel a sporttal kezdte pályafutását. 

A világbajnokok között már a hetvenes években találhatunk több ismerős nevet, akik később a Forma–1-ig jutottak. 1973-ban a későbbi négyszeres Forma–1-es világbajnok, Alain Prost nyerte a junior gokart vb-t. Egy évvel később a Williams későbbi kiválósága, Riccardo Patrese lett a senior kategóriában bajnok. 

A Forma–1-ig eljutott versenyzők közül Andrea de Cesaris (1976, junior), Stefano Modena (1978) illetve Bernd Schneider (1980, junior) említhető. Utóbbi a Német Forma–3-as bajnokságban volt a tragikus sorsú Kesjár Csaba csapattársa. 

De ha már a magyar versenyzők csapattársainál tartunk, Michelisz Norbert egykori kollégája, Gabriele Tarquini is jegyez egy gokart vb címet (1984, KZ2). 

A későbbi Forma–1-es versenyzők közül kétségkívül Jan Magnussen (Kevin édesapja) volt a legsikeresebb, ő 1987-ben és ’89-ben is junior, ’90-ben pedig senior világbajnoki címet szerzett. Nem véletlenül tartották a kor legnagyobb tehetségének, aki azonban az F1-ben nem tudott kibontakozni. 

Rajta kívül még egy Forma–1-es versenyző tudott egynél több gokart vb-címet nyerni: Jarno Trulli (1991 senior, 1994 KZ2).

Három Forma–1-es világbajnok van, aki gokart-vb-címmel is rendelkezik. Alain Prostot már láthattuk, a második Fernando Alonso volt 1996-ban (junior), aki később az F1-ben kettő, az endurance vb-n pedig egy újabb vb-címet nyert, így tulajdonképpen négyszeres világbajnoknak tekinthető. 

Emlékeznek még a Red Bull egykori nagy reménységéra, Vitantonio Liuzzira? Nem véletlen vártak tőle sokat, hiszen 2001-ben ő is (felnőtt) világbajnok lett, mint ahogyan a Forma–1-ben rövid időt eltöltő Giedo van der Garde (2002) is, illetve korábban a szintén rövid F1-es pályafutással rendelkező Giorgio Pantano (1994). 

Itt egy kisebb szünet következett és 2010-től indult be igazán újra a későbbi F1-es versenyzők tarolása. 2010-ben Alex Albon egy nagyon emlékezetes versenyen szerezte meg a junior világbajnoki címet Max Verstappen előtt. Egy évvel később, 2011-ben pedig Charles Leclerc nyerte meg a junior vb-t. 

Természetesen Max Verstappen sem maradhatott ki a gokart világbajnokok sorából – hiszen tudjuk, hogy mindent megnyert ebben a sportban. A 2011-es junior veresége után 2013-ban a mai OK kategória elődjében harmadik lett, KZ2-ben azonban sikerült megszereznie a világbajnoki címet. 2021-ben pedig a Forma–1-ben is világbajnoki címet nyert, amivel a harmadik gokart világbajnok lett, aki az F1-ben is feljutott a csúcsra.

Az utolsó, Forma–1-ig eljutó gokart világbajnok Lando Norris, aki 2014-ben a mai OK elődben nyert és nem mást győzött le, mint Nikita Mazepint. 

A listából sok későbbi Forma–1-es sztár hiányzik. Többek között Ayrton Senna és Michael Schumacher is, akikről köztudott, hogy a gokartozásban alapozták meg a nevüket. Senna 1979-ben és 1980-ban is rajtoz állt a gokart-vb-n, de mind a kétszer csak második lett. 

Michael Schumacher 1985-ben a juniorban lett második, amit fia, Mick Schumacher 2014-ben megismételt. 

gokart világbajnokság
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám
Magyar résztvevők

Idén három magyar versenyző indul a gokart világbajnokságon, mind a hárman a HUMDA Academy tagjai. Krózser Menyhért OK kategóriában, aki idén tölti első évét a felnőttek között. Ezt persze gokart nyelven kell érteni, hiszen az OK-ban 14 év felett lehet versenyezni, Menya pedig éppen csak elmúlt ennyi. 

Neki idén egy kicsit nehezebb éve van, egy betegség is hátráltatta, illetve műszaki téren sem volt mindig szerencsés. Ugyanakkor egy jó eredményre bármikor képes. 

Hideg Ádám és Molnár Martin az OKJ-ben már tapasztalt versenyzőknek számítanak. Sőt, a kategória abszolút élvonalába sorolják őket. Hideg Ádámot ennek köszönhetően szerződtette le az egyik legnagyobb gokart gyártó a Sodikart gyári csapatába. 

gokart világbajnokság
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

Molnár Martin pedig idén már állhatott dobogón a Champions of the Future Euro Series franciacortai állomásán. 

Ádámról és Martinról is elmondható, hogy bármelyik versenyen, így a vb-n is képesek lehetnek egy jó eredmény elérésére. 

Az OK és OKJ világbajnokságot szeptember 15–18-a között rendezik a Nápoly közelében lévő Sarnóban. A mezőny nagy része még augusztusban részt vett itt egy közös teszten, a hónap végén rendeznek a pályán egy olasz bajnoki futamot, amin szintén várható több vb-szereplő részvétele, illetve a verseny előtti héten újabb kollektív tesztet tartanak a pályán. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Hideg Ádám: Pihenés, tanulás és jöhet az Eb

Valenciában veszi kezdetét a legrangosabb gokart sorozat, a négyfutamos FIA Európa-bajnokság. A verseny előtt a mezőny másfél hét pihenőt kapott, a HUMDA Academy által támogatott Hideg Ádámnak azonban nem nagyon volt szüksége pihenésre, inkább az iskolában pótolt. 

Négy hetet töltött egyhuzamban versenyzéssel Hideg Ádám, aki a Sodikart gyári csapatával két WSK-futamon, egy teszten és a Champions of the Future valenciai nyitófutamán állt rajthoz február végén, március elején. Az FIA Európa-bajnokság idei első futamát szintén Valenciában rendezik, de a két verseny között teszt tilalom volt a pályán, így minden részvevő kapott másfél hét pihenőt. 

„Nem nagyon volt szükségem pihenésre, én nagyon élveztem, hogy ennyit versenyezhetek, tesztelhetek – mosolygott Hideg Ádám. – Az is nagyon tetszett, amikor az olasz WSK-futamról egyenesen a tesztre utaztunk Valenciába. Mi hamarabb értünk oda, mint a csapat, így amikor megérkeztek segíthettem kipakolni a kamiont, összeállítani a gokartomat. Az ilyen alkalmak erősítik a csapatszellemet, több időd van megismerni a másikat. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Négy hét után végül a múlt héten hétfőn értünk haza, kedden mentem először iskolába. Két tannyelvű gimnáziumba járok, ahol az első évben az óráink nagyrésze angol. A négy hét alatt, amíg Olaszország és Spanyolország között ingáztunk, volt időm tanulni. Bár azért úgy könnyebb, hogy most iskolába jártam és az órán is meghallgathattam az anyagot, nem csak könyvből tanultam. A tanáraimtól nagyon sok segítséget kapok, nagyon jó fejek. Ráadásul a legfontosabb tantárgyat, az angolt, a versenyeken is tudom gyakorolni.

Az iskola miatt döntöttünk úgy, hogy csak csütörtökön utazunk ki. Most nem tudok segíteni a gokartom összeszerelésében, de a csapat is támogatja a tanulást, úgyhogy ezt megértik. 

Az FIA Európa-bajnokság az idei legfontosabb sorozatunk, a Sodikart nagyon szeretne rajta bizonyítani. Teszteltünk Valenciában, két hete versenyeztünk is a pályán, úgyhogy felkészültek vagyunk. Az időjárás kicsit melegebb lesz, mint legutóbb volt, amiben a vázaink talán jobban működnek. 

Esőt nem mondanak a hétvégére, de szelet igen. A valenciai pálya egyik sajátossága, hogy ha fúj a szél, akkor az nagyon erős. Alapesetben az időmérőn csak fél–egy tizedet számít a szélárnyék, de szerintem jobban jársz, ha egyedül mész és összeraksz egy tiszta kört. Ha viszont fúj a szél, akkor két–három tizeddel is gyorsabb lehetsz szélárnyékban. Ilyenkor már nem szabad egyedül menni. De ez csak az időmérőn számít, a futamokon úgyis a mezőnyben mész. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Két hete a Champions (of the Future) futamunk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a Sodikart gyári csapat ígéretet tett, hogy ledolgozzuk a motorerő hiányt. Ha ez meglesz, akkor minden adott egy jó eredmény elérésére.“ 

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám pénteken léphet először pályára, ahol két szabadedzés után déltől rendezik az időmérőt. Az öt előfutamból egyet pénteken, négyet pedig szombaton tartanak. Az elődöntőnek is beillő szuperfutamot és a döntőt pedig vasárnap rendezik. 

A Champions of the Future, és az FIA Európa-bajnokság 2023-as (OK kategória) versenynaptára

március 9–12. Valencia (Spanyolország) Champions of the Future
március 23–26. Valencia (Spanyolország) FIA Európa-bajnokság

május 3–6. Trinec (Csehország) Champions of the Future
május 18–21. Trinec (Csehország) FIA Európa-bajnokság

május 31–június 3. Rodby (Dánia) Champions of the Future
június 15–18. Rodby (Dánia) FIA Európa-bajnokság

július 12–15. Cremona (Olaszország) Champions of the Future
július 27–30. Cremona (Olaszország) FIA Európa-bajnokság

szeptember 13–16. Franciacorta (Olaszország) Champions of the Future
október 5–8. Franciacorta (Olaszország) FIA világbajnokság