gokart világbajnokság

FIA gokart világbajnokság

Prost, Alonso, Verstappen, Leclerc – Ki lesz a következő gokart világbajnok?

Szeptember közepén rendezik az idei FIA gokart világbajnokság OK Junior és OK Senior döntőjét. Hazánkat három fiatal, Krózser Menyhért, Hideg Ádám és Molnár Martin képviseli. A tét nem kicsi, hiszen olyan nevek nyomdokaiba léphetnek, mint Alain Prost, Fernando Alonso, Max Verstappen, Charles Leclerc, Lando Norris vagy éppen Alexander Albon. 

Először is gyorsan tisztázzuk a világbajnokság fogalmát. A gokartsportban több FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) és privát bajnoki sorozat is létezik, amelyekben gyakran rendeznek nemzetközi vagy világdöntőt. Ezek mind rangos események, de csak egyetlen hivatalos világbajnokság létezik. Ez korábban CIK volt, ma pedig FIA gokart világbajnokság. 

Bár az FIA gokart Európa-bajnokság négy futamból áll, és az egyes futamok összetett eredményei alapján hirdetnek bajnokot, a világbajnokságot egyetlen hétvége alatt rendezik. 

Több kategória is létezik. A KZ, a KZ2, a KZ2 Masters és az Acedemy világbajnokságát szeptember 1–4-e között rendezik Le Mans-ban. Ezen a hétvégén nem lesz magyar versenyző a mezőnyben. 

Két héttel később kerül megrendezésre a két legnagyobb múltra visszatekintő és talán legjelentősebb kategória, az OK Junior és az OK Senior világbajnoksága. 

Az OK az Original Kart vagyis az Eredeti Gokart rövidítése. Ezzel is próbáltak utalni arra, hogy ez a kategória annak az utódja, amelyben 1964-ben írtak ki először világbajnokságot. Négy évvel később, 1968-tól rendezik a Junior világbajnokságot.

gokart világbajnokság
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya
Tévhitek: kik voltak és kik nem voltak gokart világbajnokok

A gokart világbajnokok listáját végigtekintve sok ismerős nevet találhatunk. Bár a gokart vb gyökerei a hatvanas évekre vezethető vissza, korábban inkább önálló sportként kezelték és csak részben volt az utánpótlás nevelés alapja. Mára azonban megváltozott a helyzet, ahhoz hogy valaki sikeres pályaversenyző legyen, elengedhetetlen az igen komoly gokartversenyzői múlt. A jelenlegi Forma–1-es mezőnyben kivétel nélkül mindenki ezzel a sporttal kezdte pályafutását. 

A világbajnokok között már a hetvenes években találhatunk több ismerős nevet, akik később a Forma–1-ig jutottak. 1973-ban a későbbi négyszeres Forma–1-es világbajnok, Alain Prost nyerte a junior gokart vb-t. Egy évvel később a Williams későbbi kiválósága, Riccardo Patrese lett a senior kategóriában bajnok. 

A Forma–1-ig eljutott versenyzők közül Andrea de Cesaris (1976, junior), Stefano Modena (1978) illetve Bernd Schneider (1980, junior) említhető. Utóbbi a Német Forma–3-as bajnokságban volt a tragikus sorsú Kesjár Csaba csapattársa. 

De ha már a magyar versenyzők csapattársainál tartunk, Michelisz Norbert egykori kollégája, Gabriele Tarquini is jegyez egy gokart vb címet (1984, KZ2). 

A későbbi Forma–1-es versenyzők közül kétségkívül Jan Magnussen (Kevin édesapja) volt a legsikeresebb, ő 1987-ben és ’89-ben is junior, ’90-ben pedig senior világbajnoki címet szerzett. Nem véletlenül tartották a kor legnagyobb tehetségének, aki azonban az F1-ben nem tudott kibontakozni. 

Rajta kívül még egy Forma–1-es versenyző tudott egynél több gokart vb-címet nyerni: Jarno Trulli (1991 senior, 1994 KZ2).

Három Forma–1-es világbajnok van, aki gokart-vb-címmel is rendelkezik. Alain Prostot már láthattuk, a második Fernando Alonso volt 1996-ban (junior), aki később az F1-ben kettő, az endurance vb-n pedig egy újabb vb-címet nyert, így tulajdonképpen négyszeres világbajnoknak tekinthető. 

Emlékeznek még a Red Bull egykori nagy reménységéra, Vitantonio Liuzzira? Nem véletlen vártak tőle sokat, hiszen 2001-ben ő is (felnőtt) világbajnok lett, mint ahogyan a Forma–1-ben rövid időt eltöltő Giedo van der Garde (2002) is, illetve korábban a szintén rövid F1-es pályafutással rendelkező Giorgio Pantano (1994). 

Itt egy kisebb szünet következett és 2010-től indult be igazán újra a későbbi F1-es versenyzők tarolása. 2010-ben Alex Albon egy nagyon emlékezetes versenyen szerezte meg a junior világbajnoki címet Max Verstappen előtt. Egy évvel később, 2011-ben pedig Charles Leclerc nyerte meg a junior vb-t. 

Természetesen Max Verstappen sem maradhatott ki a gokart világbajnokok sorából – hiszen tudjuk, hogy mindent megnyert ebben a sportban. A 2011-es junior veresége után 2013-ban a mai OK kategória elődjében harmadik lett, KZ2-ben azonban sikerült megszereznie a világbajnoki címet. 2021-ben pedig a Forma–1-ben is világbajnoki címet nyert, amivel a harmadik gokart világbajnok lett, aki az F1-ben is feljutott a csúcsra.

Az utolsó, Forma–1-ig eljutó gokart világbajnok Lando Norris, aki 2014-ben a mai OK elődben nyert és nem mást győzött le, mint Nikita Mazepint. 

A listából sok későbbi Forma–1-es sztár hiányzik. Többek között Ayrton Senna és Michael Schumacher is, akikről köztudott, hogy a gokartozásban alapozták meg a nevüket. Senna 1979-ben és 1980-ban is rajtoz állt a gokart-vb-n, de mind a kétszer csak második lett. 

Michael Schumacher 1985-ben a juniorban lett második, amit fia, Mick Schumacher 2014-ben megismételt. 

gokart világbajnokság
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám
Magyar résztvevők

Idén három magyar versenyző indul a gokart világbajnokságon, mind a hárman a HUMDA Academy tagjai. Krózser Menyhért OK kategóriában, aki idén tölti első évét a felnőttek között. Ezt persze gokart nyelven kell érteni, hiszen az OK-ban 14 év felett lehet versenyezni, Menya pedig éppen csak elmúlt ennyi. 

Neki idén egy kicsit nehezebb éve van, egy betegség is hátráltatta, illetve műszaki téren sem volt mindig szerencsés. Ugyanakkor egy jó eredményre bármikor képes. 

Hideg Ádám és Molnár Martin az OKJ-ben már tapasztalt versenyzőknek számítanak. Sőt, a kategória abszolút élvonalába sorolják őket. Hideg Ádámot ennek köszönhetően szerződtette le az egyik legnagyobb gokart gyártó a Sodikart gyári csapatába. 

gokart világbajnokság
Fotó: MOTAM // Molnár Martin

Molnár Martin pedig idén már állhatott dobogón a Champions of the Future Euro Series franciacortai állomásán. 

Ádámról és Martinról is elmondható, hogy bármelyik versenyen, így a vb-n is képesek lehetnek egy jó eredmény elérésére. 

Az OK és OKJ világbajnokságot szeptember 15–18-a között rendezik a Nápoly közelében lévő Sarnóban. A mezőny nagy része még augusztusban részt vett itt egy közös teszten, a hónap végén rendeznek a pályán egy olasz bajnoki futamot, amin szintén várható több vb-szereplő részvétele, illetve a verseny előtti héten újabb kollektív tesztet tartanak a pályán. 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.