Hideg Ádám háromszor a top 3-ban a WSK Euro Series-en

A szeptemberi FIA gokart világbajnokságra való felkészülésnek szánta Hideg Ádám a WSK Euro Series második futamát az olaszországi Sarnóban. A HUMDA Academy versenyzőjének a tempója kiváló volt, a Sodikart gyári csapata szintén nagyon jó technikát biztosított számára, amelyet bizonyít az előfutamok során elért két második és egy harmadik helyezése. Az OKJ mezőny azonban ezúttal is nagyon harcos volt, két előfutamban és az elődöntőben is kilökték, így a döntőben a végsőkig harcolva a 12. helyen végezett. 

Szeptember 15–18-a között rendezik az FIA gokart világbajnokságot a Nápoly közelében fekvő Sarnóban, így a nemzetközi gokart mezőny krémje már most erre a pályára koncentrál. Éppen ezért hatalmas volt az érdeklődés a kétfutamos WSK Euro Series második fordulója iránt, amit szintén Sarnóban rendeztek. 

Az OKJ mezőnyben 83 nevező volt, akik számára előselejtezőt kellett tartani, és az időmérő után csak a legjobb 72 kezdhette meg az előfutamokat. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Hideg Ádám számára természetesen nem jelentett akadályt a kvalifikáció. Csoportjában az ötödik időt futotta, amivel összesítettben 14. lett. 

Az öt előfutamában is nagyon jó volt a tempója. A hatodik helyről indulva kétszer 2., egyszer 3. lett. Sajnos a másik két előfutam mindegyikében kilökték, másodszorra ki is esett, így összességében a 22. helyen jutott tovább. 

Az elődöntőben ezen a pozícióján simán javíthatott volna, ám ezúttal elég durván belelökték az előtte haladóba. A balesettel több helyet is veszített, de a sérült gokarttal is bejött 16.-nak. 

A döntő szintén komoly lökdösődéssel kezdődött, Ádám visszaesett a 24. helyre, ahonnan – a tőle megszokott elszántsággal – sikerült 12-t előzve feljönnie a 12. helyre. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Bár az eredmény nem tükrözi a gyorsaságát, a vb felkészülés szempontjából így is fontos versenyt teljesített. 

„Elég vegyes hétvégénk volt – mondta Hideg Ádám. – A Sodikart nagyon jó technikát biztosított számomra. Az időmérő is jól sikerült és az előfutamok során is, amikor tisztán tudtam versenyezni, az első háromban végeztem. Az a két előfutamom volt a legjobb, amikor második helyen végeztem. 

Az elsőben még vezettem is, de az utolsó körre elment a guminyomásom, ezért megelőztek. Másodszorra nekem volt kedvezőbb a guminyomásom, támadtam is az első helyért, de kellett volna még egy kör, hogy előzni tudjak. Nagyon élveztem mind a két futamot. 

Két előfutam során is kilöktek, az elődöntőben pedig úgy belelöktek az előttem haladóba, hogy a kormányomon landolt a gokart hátulja. A döntő szintén nagy lökdösődéssel kezdődött, visszaestem a 24. helyre, innen jöttem fel a 12.-re. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Az eredménnyel egyáltalán nem vagyok elégedett, de a tempónk és a technikánk nagyon jó volt. Végül is azért álltunk rajthoz ezen a versenyen, hogy a világbajnokságra készüljünk, arra tökéletes volt. Jó formában vagyok én is és a Sodikart is, remélem, ezt a vb-n is meg tudjuk mutatni.“

Hideg Ádám, OKJ eredményei
WSK Euro Series 2. futam, Sarno (Olaszország), 2022. július 29–31.

Résztvevők: 83
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 14.
AB előfutam: 3.
BE előfutam: 13.
BF előfutam: 2.
BC előfutam: 24. (kiesett)
BD előfutam: 2.
Előfutamok összesen: 22.
Elődöntő: 16.
Összesített eredmény a döntő előtt: 18.
Döntő: 12. 

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program