GR Motorsport

GR Motorsport, a nemes küzdelem és az emberi értékek otthona

Különleges közösség épült a GR Motorsport köré, amelyet az egykori válogatott ifjúsági triatlon versenyző, Jagadics Gábor eredetileg a Toyota GR Yaris projektre hozott létre. Egy olyan közösséget szeretett volna megteremteni, ahol a nemes küzdelmen és az emberi értékeken van a hangsúly. Az eredmény őt lepte meg a legjobban, hiszen a csapat egyik pillanatról a másikra bővült, többek között három HUMDA Academy versenyzővel, a rally Európa-bajnokságon induló Csomós Mixi–Nagy Attila párossal és a legerősebb nemzetközi sorozatokban szereplő két gokartversenyzővel, Hideg Ádámmal valamint Krózser Menyával.

„Eredetileg a Yaris GR kupa miatt hoztam létre a GR Motorsportot – mondja Jagadics Gábor. – A Toyota GR Yaris-szal kapcsolatban az első impulzusok Kovács Tamás barátomtól érkeztek, aki már akkor látta, hogy ez jelentheti a jövőben a nem gyári autók közül az egyetlen versenyképes csomagot.

A versenyautók fejlesztésében és üzemeltetésében is óriási rutinjuk van, így a technikai háttér is adott volt egy jó projekthez. Az volt az elképzelésem, hogy az utcai négykerék-hajtású Yarisokból idehaza építünk egy olyan kupás autót, ami a Rally2 és a Rally3 kategória közé illeszthető be, és ahol teljesen egyforma autóval versenyezhetnek egymás ellen a fiatalok.“ 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport // Jagadics Gábor

Sajnos az alkatrészek beszerzése némileg késleltette a programot, de a Mecsek Rallyn már láthattuk előfutóként Szauer Gergőt és Kerék Istvánt a GR Yarisszal. Az autó nagyon jól teljesített, de a fejlesztés javában zajlik, így az év hátralévő része még sok munkával fog telni, hogy a 2023-as idényben ott álljanak a rajtvonalon az autók. 

„Már a Yaris kupával is az volt a célom, hogy egy olyan közösséget hozzak létre, ahol a nemes küzdelem és az emberi értékek a legfontosabbak. Válogatott sportolóként megtanultam, hogy nagyon keményen meg kell dolgozni egy eredményért, és csak annak van igazán sportértéke, ha sportszerű küzdelemben tudunk megmérkőzni az ellenfelekkel. 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport

Mindig is szerettem az utolsó pillanatig küzdeni, a pályán eldönteni, hogy ki a jobb, és a végén gratulálni a másiknak, hogy ez egy nagyon jó verseny volt, jól éreztük magunkat. Számomra így néz ki egy igazi sportoló. 

Ezt a szellemet szeretném megteremteni a GR Motorsportnál is, így határozott elképzelésünk, hogy csak olyanokkal dolgozunk együtt, akik hasonlóképpen gondolkodnak.“

Fotó: Csomós Mixi

A GR Yaris programon keresztül több versenyzővel is kapcsolatba került, akiknek szimpatikus volt ez a gondolkozásmód. Így került a GR Motorsport színeibe a rally Európa-bajnokságon versenyző Csomós Mixi és Nagy Attila. 

„Mixi például felajánlotta a segítségét, hogy átadja rallyversenyzői tapasztalatát, ami szerintem óriási dolog, és igazán példaértékű, ettől tud előre menni ez a sport. 

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

A Yaris tesztelésére az idősebb Krózser Menyát kértük fel. Szerintem ő az egyik legkomolyabb műszaki tudással rendelkező rallyversenyző, aki nagyon pontos visszajelzéseket tud adni az autó beállításaival kapcsolatban, amit ezúton is nagyon köszönünk neki. Menyát emberileg is nagyon nagyra értékelem, ezért szinte evidens volt, hogy az ifjabb Krózser Menya is a csapat tagja lesz, aki nagyon tehetséges gokartversenyző. 

Ferencz Krisztián barátomon keresztül került a csapatba Hideg Ádám, akinek az édesapja és a nagypapája is híres rallyversenyző volt, ő pedig szintén rendkívül tehetséges gokartversenyző. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A csapatunk tagja Bertalan Márton és Mózes Máté is, akik idén Mitsubishivel teljesítik az első évüket a magyar bajnokságban. Nem titok, remélhetőleg jövőre őket is a Yarisban láthatjuk majd. Illetve Szauer Gergő és Kerék István páros is az elsők között lesz, akik éles körülmények között versenyezhetnek a kupás GR Yarisszal.

A Rally2-ben is van egy lelkes versenyzőpárosunk, Denkovics Tamás és Denkovics Dominik, akik BMW E46-tal állnak rajthoz. 

A sorból talán csak én lógok ki. Tóth Viktor navigálásával én már tényleg csak a rallyversenyzés élvezete miatt állok rajthoz. Nagyon szeretem a Ford Fiesta R5-öt és nagyon boldogan érek célba vele akár a huszadik helyen is.

A saját eredményeimnél sokkal fontosabb számomra, hogy a GR Motorsportból egy olyan csapatot építsek, amiben mindenki sportszerűen küzd, és a végén szívből tudunk gratulálni a másiknak.“

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Hideg Ádám: Pihenés, tanulás és jöhet az Eb

Valenciában veszi kezdetét a legrangosabb gokart sorozat, a négyfutamos FIA Európa-bajnokság. A verseny előtt a mezőny másfél hét pihenőt kapott, a HUMDA Academy által támogatott Hideg Ádámnak azonban nem nagyon volt szüksége pihenésre, inkább az iskolában pótolt. 

Négy hetet töltött egyhuzamban versenyzéssel Hideg Ádám, aki a Sodikart gyári csapatával két WSK-futamon, egy teszten és a Champions of the Future valenciai nyitófutamán állt rajthoz február végén, március elején. Az FIA Európa-bajnokság idei első futamát szintén Valenciában rendezik, de a két verseny között teszt tilalom volt a pályán, így minden részvevő kapott másfél hét pihenőt. 

„Nem nagyon volt szükségem pihenésre, én nagyon élveztem, hogy ennyit versenyezhetek, tesztelhetek – mosolygott Hideg Ádám. – Az is nagyon tetszett, amikor az olasz WSK-futamról egyenesen a tesztre utaztunk Valenciába. Mi hamarabb értünk oda, mint a csapat, így amikor megérkeztek segíthettem kipakolni a kamiont, összeállítani a gokartomat. Az ilyen alkalmak erősítik a csapatszellemet, több időd van megismerni a másikat. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Négy hét után végül a múlt héten hétfőn értünk haza, kedden mentem először iskolába. Két tannyelvű gimnáziumba járok, ahol az első évben az óráink nagyrésze angol. A négy hét alatt, amíg Olaszország és Spanyolország között ingáztunk, volt időm tanulni. Bár azért úgy könnyebb, hogy most iskolába jártam és az órán is meghallgathattam az anyagot, nem csak könyvből tanultam. A tanáraimtól nagyon sok segítséget kapok, nagyon jó fejek. Ráadásul a legfontosabb tantárgyat, az angolt, a versenyeken is tudom gyakorolni.

Az iskola miatt döntöttünk úgy, hogy csak csütörtökön utazunk ki. Most nem tudok segíteni a gokartom összeszerelésében, de a csapat is támogatja a tanulást, úgyhogy ezt megértik. 

Az FIA Európa-bajnokság az idei legfontosabb sorozatunk, a Sodikart nagyon szeretne rajta bizonyítani. Teszteltünk Valenciában, két hete versenyeztünk is a pályán, úgyhogy felkészültek vagyunk. Az időjárás kicsit melegebb lesz, mint legutóbb volt, amiben a vázaink talán jobban működnek. 

Esőt nem mondanak a hétvégére, de szelet igen. A valenciai pálya egyik sajátossága, hogy ha fúj a szél, akkor az nagyon erős. Alapesetben az időmérőn csak fél–egy tizedet számít a szélárnyék, de szerintem jobban jársz, ha egyedül mész és összeraksz egy tiszta kört. Ha viszont fúj a szél, akkor két–három tizeddel is gyorsabb lehetsz szélárnyékban. Ilyenkor már nem szabad egyedül menni. De ez csak az időmérőn számít, a futamokon úgyis a mezőnyben mész. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Két hete a Champions (of the Future) futamunk nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a Sodikart gyári csapat ígéretet tett, hogy ledolgozzuk a motorerő hiányt. Ha ez meglesz, akkor minden adott egy jó eredmény elérésére.“ 

HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám pénteken léphet először pályára, ahol két szabadedzés után déltől rendezik az időmérőt. Az öt előfutamból egyet pénteken, négyet pedig szombaton tartanak. Az elődöntőnek is beillő szuperfutamot és a döntőt pedig vasárnap rendezik. 

A Champions of the Future, és az FIA Európa-bajnokság 2023-as (OK kategória) versenynaptára

március 9–12. Valencia (Spanyolország) Champions of the Future
március 23–26. Valencia (Spanyolország) FIA Európa-bajnokság

május 3–6. Trinec (Csehország) Champions of the Future
május 18–21. Trinec (Csehország) FIA Európa-bajnokság

május 31–június 3. Rodby (Dánia) Champions of the Future
június 15–18. Rodby (Dánia) FIA Európa-bajnokság

július 12–15. Cremona (Olaszország) Champions of the Future
július 27–30. Cremona (Olaszország) FIA Európa-bajnokság

szeptember 13–16. Franciacorta (Olaszország) Champions of the Future
október 5–8. Franciacorta (Olaszország) FIA világbajnokság