GR Motorsport

GR Motorsport, a nemes küzdelem és az emberi értékek otthona

Különleges közösség épült a GR Motorsport köré, amelyet az egykori válogatott ifjúsági triatlon versenyző, Jagadics Gábor eredetileg a Toyota GR Yaris projektre hozott létre. Egy olyan közösséget szeretett volna megteremteni, ahol a nemes küzdelmen és az emberi értékeken van a hangsúly. Az eredmény őt lepte meg a legjobban, hiszen a csapat egyik pillanatról a másikra bővült, többek között három HUMDA Academy versenyzővel, a rally Európa-bajnokságon induló Csomós Mixi–Nagy Attila párossal és a legerősebb nemzetközi sorozatokban szereplő két gokartversenyzővel, Hideg Ádámmal valamint Krózser Menyával.

„Eredetileg a Yaris GR kupa miatt hoztam létre a GR Motorsportot – mondja Jagadics Gábor. – A Toyota GR Yaris-szal kapcsolatban az első impulzusok Kovács Tamás barátomtól érkeztek, aki már akkor látta, hogy ez jelentheti a jövőben a nem gyári autók közül az egyetlen versenyképes csomagot.

A versenyautók fejlesztésében és üzemeltetésében is óriási rutinjuk van, így a technikai háttér is adott volt egy jó projekthez. Az volt az elképzelésem, hogy az utcai négykerék-hajtású Yarisokból idehaza építünk egy olyan kupás autót, ami a Rally2 és a Rally3 kategória közé illeszthető be, és ahol teljesen egyforma autóval versenyezhetnek egymás ellen a fiatalok.“ 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport // Jagadics Gábor

Sajnos az alkatrészek beszerzése némileg késleltette a programot, de a Mecsek Rallyn már láthattuk előfutóként Szauer Gergőt és Kerék Istvánt a GR Yarisszal. Az autó nagyon jól teljesített, de a fejlesztés javában zajlik, így az év hátralévő része még sok munkával fog telni, hogy a 2023-as idényben ott álljanak a rajtvonalon az autók. 

„Már a Yaris kupával is az volt a célom, hogy egy olyan közösséget hozzak létre, ahol a nemes küzdelem és az emberi értékek a legfontosabbak. Válogatott sportolóként megtanultam, hogy nagyon keményen meg kell dolgozni egy eredményért, és csak annak van igazán sportértéke, ha sportszerű küzdelemben tudunk megmérkőzni az ellenfelekkel. 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport

Mindig is szerettem az utolsó pillanatig küzdeni, a pályán eldönteni, hogy ki a jobb, és a végén gratulálni a másiknak, hogy ez egy nagyon jó verseny volt, jól éreztük magunkat. Számomra így néz ki egy igazi sportoló. 

Ezt a szellemet szeretném megteremteni a GR Motorsportnál is, így határozott elképzelésünk, hogy csak olyanokkal dolgozunk együtt, akik hasonlóképpen gondolkodnak.“

Fotó: Csomós Mixi

A GR Yaris programon keresztül több versenyzővel is kapcsolatba került, akiknek szimpatikus volt ez a gondolkozásmód. Így került a GR Motorsport színeibe a rally Európa-bajnokságon versenyző Csomós Mixi és Nagy Attila. 

„Mixi például felajánlotta a segítségét, hogy átadja rallyversenyzői tapasztalatát, ami szerintem óriási dolog, és igazán példaértékű, ettől tud előre menni ez a sport. 

Krózser Menya
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menya

A Yaris tesztelésére az idősebb Krózser Menyát kértük fel. Szerintem ő az egyik legkomolyabb műszaki tudással rendelkező rallyversenyző, aki nagyon pontos visszajelzéseket tud adni az autó beállításaival kapcsolatban, amit ezúton is nagyon köszönünk neki. Menyát emberileg is nagyon nagyra értékelem, ezért szinte evidens volt, hogy az ifjabb Krózser Menya is a csapat tagja lesz, aki nagyon tehetséges gokartversenyző. 

Ferencz Krisztián barátomon keresztül került a csapatba Hideg Ádám, akinek az édesapja és a nagypapája is híres rallyversenyző volt, ő pedig szintén rendkívül tehetséges gokartversenyző. 

Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A csapatunk tagja Bertalan Márton és Mózes Máté is, akik idén Mitsubishivel teljesítik az első évüket a magyar bajnokságban. Nem titok, remélhetőleg jövőre őket is a Yarisban láthatjuk majd. Illetve Szauer Gergő és Kerék István páros is az elsők között lesz, akik éles körülmények között versenyezhetnek a kupás GR Yarisszal.

A Rally2-ben is van egy lelkes versenyzőpárosunk, Denkovics Tamás és Denkovics Dominik, akik BMW E46-tal állnak rajthoz. 

A sorból talán csak én lógok ki. Tóth Viktor navigálásával én már tényleg csak a rallyversenyzés élvezete miatt állok rajthoz. Nagyon szeretem a Ford Fiesta R5-öt és nagyon boldogan érek célba vele akár a huszadik helyen is.

A saját eredményeimnél sokkal fontosabb számomra, hogy a GR Motorsportból egy olyan csapatot építsek, amiben mindenki sportszerűen küzd, és a végén szívből tudunk gratulálni a másiknak.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.